2009. október 10., szombat

Amerigo Tot @ Ludwig Múzeum


#

Amerigo Tot 100 éve született, 1909. szeptember 27-én. Erre ugyan nem volt utalás (illetve erre sem), de talán ez is oka lehet, hogy épp most nyílt egy kiállítás a Ludwig Múzeumban (MüPa) Amerigo Tot néhány művét, de leginkább fényképeket, rajzokat, skicceket, azaz emlékeket felvonultatva.


Az Estiskola Sulirádióban Jóska, az adásvezető szokott kvízkérdéseket feltenni, amit legutóbb én fejtettem meg leghamarabb, így nyertem egy belépőt a kiállítás megnyitójára.

Örültem, hiszen természetesen az is öröm, hogy nyertem, de azért is, mert nagyon régen hallottam már erről művészről bármit is.


Hát igen, Amerigo Tot már 25 éve távozott világunkból valahova odaátra, és aztán a rendszerváláts után valahogy a feledés homályába borult az emléke. Közrejátszott ebben nagy valószínűséggel az is, hogy Tot bevallottan bal oldali nézeteket vallott, így valószínű, hogy a '90es években, más "szocialista örökség"-hez hasonlóan őt is eltették a fiókba...


Nade a kiállításról kezdtem írni...

Nekem az a benyomásom, hogy alapvetően jó az ötlet, a szándék, és az is jó benne, hogy a fényképekkel, rajzokkal, skiccekkel is felidézik a művész emlékét. Azonban csak egy-két műve látható a kiállításon, azok is egy viszonylag szoros csoportba "tömörítve", mintegy egy tömbként ömlesztve a látogatóra az élményt. Én mindenképp széjjelebb rendeztem volna ezeket, mert a terem nagy, gyakorlatilag az arányok olyanok, hogy ha háromszor három, azaz kilen egyforma részre osztom, akkor ebből a középső egy részen vannak a szobrok, a falakon körben pedig skiccek és fotók. Szóval szerintem jobb lett volna az elrendezés, ha nem szorítják be a térplasztikákat egy ilyen kilencedbe, hanem inkább "szétszórtan" állítják ki, kihasználva a teret, ami tényleg elég nagy. A mellékelt képen talán jól láthatók a térarányok, az a szobor kb. két méter magas...



A megnyitó... hát nem is tudom. Lehet, hogy bennem van a hiba, de a megnyitóbeszédben nem egész lehetett érteni, hogy miről is van szó, bár néha volt benne poén is, de most akkor végülis Amerigot Totról szólt a szöveg, vagy arról, aki a megnyitót tartotta? Talán ez utóbi volt a helyes megfejtés, így Totról a megnyitóbeszéd alapján nemigen lehetett megtudni semmit, holott abban is elhangzott, hogy mára már szinte ismeretlen a közönség előtt. Tehát szerintem egy kis bemutatás illett volna, hiszen pont olyan korosztály volt többségében jelen, akikről el is hangzott az, hogy ők már nem is hallottak róla.


Aztán meg, a belépő a maga 2300 forintos árával... Nos tudom, hogy Tot nagy művész volt, és elég "reprezentatív" helyen van ez a kiállítás, meg ilyesmi, de szerintem meglehetősen kevés művet vonultat fel a kiállítás, és így kevés az az élménymennyiség és intenzitás is, amiről a közönség számára Tot munkássága igazán kirajzolódhatna, a kiállított szobrok elrendezése, pontosabban szinte egy tömbbe tömörítése is akadályozó tényező szerintem, és az is, hogy a szobrok adatai a földön, szintén tömbösítve vannak feltüntetve, viszonylag kis betűkkel, szobronként számozottan, ámde a szobrok állványain nincs számozás, csak a névlista melletti "térképszerűség" alapján kellene kibogarászni, hogy melyik szobor milyen sorszámú, és aztán megkeresni a listán a nevét stb..


Szóval véleményem szerint a kezdeményezés remek, de a kivitelezést lehetett volna sokkal jobbra is megcsinálni, mert ebben az állapotában kicsit olyan fáradt "nemtörődöm" jellegű az egész.


Gime

http://Gime.hu

http://AudioVisions.hu

#

FORDÍTÓ-DOBOZ

EGO-DOBOZ

Fotóm
Gime(.hu)
Budapest, Hungary
Gimesi András GIME

http://Gime.photo
http://x3DGime.Tumblr.com
http://Twenty20.com/x3DGime
http://Gime.hu
http://x3DGime.BlogSpot.com
http://AudioVisions.hu
http://GAmix.hu
http://KemitEnPet.hu
http://Placidus.hu
http://RACAS.hu
Gime @PicasaWeb
Gime @YouTube

email: Gime@Gime.hu
tel.: +36 - 30 - 200 41 98
--------
FOTÓZÁS...!???
ITT A MEGOLDÁS!
Esküvő, rendezvény, koncert, esemény, cégprofil, riport, divat, modell, stúdió, portfolió, portré, ...
telefon: +36 - 30 - 200 41 98
fotós fotográfus fényképész fotó fotográfia fénykép fotózás fotografálás fényképezés
Teljes profil megtekintése

JOGOK-DOBOZ

Minden tartalom Gimesi András Gime tulajdonát képezi. Ha használni szeretnéd, kérj engedélyt!
Every content is property of András Gimesi Gime. If you want to use, ask for a permission!
(C) Gimesi András Gime - Minden jog fenntartva. // All rights reserved.
Betűtípus // Font type: IM FEll English, (C) Igino Marini
Itt szabad a hozzászólás! ;-) // Free commenting here! ;-)

KÖVETŐK-DOBOZ

FACEBOOK-DOBOZ

KÖVETEM-DOBOZ

Ezt a blokkot megszüntettem, mert nagyon lelassította az oldal betöltődését.
Az általam követett blogok listája megtalálható a Blogger profilomon.
Üzemeltető: Blogger.

ARCHÍVUM-DOBOZ